Jak na údržbu a zimní skladování elektrické koloběžky Sedco.cz

30+ let
zkušeností

Vše na našich
skladech

Expedice do 24 hodin od
objednávky

+420 582 360 422

Kdy můžu zavolat?Po - Čt7:00 - 16:007:00 - 13:30

sedcosport@sedco.cz

Jak na údržbu a zimní skladování elektrické koloběžky

24.10.2022 Sedco.cz Rádce

Pořídili jste si elektrickou koloběžku pro rychlejší a ekologičtější přesun na kratší vzdálenosti, ale nevíte, jak ji udržovat? Aby si zachovala svoje jízdní a bezpečnostní vlastnosti po co nejdelší dobu, je potřeba věnovat jí trochu péče nejen během období, kdy ji aktivně používáte, ale také ve chvílích, kdy ji uložíte k zimnímu odpočinku.

Proč je nutné elektrickou koloběžku udržovat?

Pravidelná údržba by měla být samozřejmostí. Bez ní totiž riskujete přehlédnutí problémů a snižování výkonu elektrické koloběžky. Pár minut preventivní údržby týdně může výrazným způsobem ovlivnit její životnost. Kromě toho pravidelná revize snižuje možné nebezpečí úrazu a tím chrání zdraví vás i ostatních účastníků provozu.

V neposlední řadě tímto způsobem ušetříte peníze za náročnější opravy, které by vás v budoucnu čekaly, kdybyste prevenci zanedbávali. Prostě a jednoduše – pomocí pravidelné údržby a jednoduchých oprav předcházíte nepříjemnostem všeho druhu.

Jak na údržbu

Než se pustíte do údržby elektrokoloběžky, začněte od základů a pořádně si pročtěte návod k použití. Obsahuje i užitečné tipy, které mohou prodloužit životnost koloběžky.

Další kroky se mohou zdát samozřejmé, ale mnoho uživatelů elektrokoloběžek je ignoruje a poté se diví krátké životnosti své koloběžky. Vy se raději řiďte těmito pravidly:

  • Nabíjejte baterii své elektrokoloběžky pravidelně a nečekejte s tím na poslední chvíli.
  • Udržujte elektrokoloběžku čistou.
  • Nejezděte po mokrém povrchu a za deště.
  • Pravidelně kontrolujte pneumatiky, zejména správné nahuštění.
  • Zkontrolujte, zda jsou všechny šrouby pevně utažené.
  • Při jakýchkoliv pochybnostech o stavu vaší elektrické koloběžky ji přestaňte používat a nechte ji prohlédnout specialistou.

Postarejte se i o baterii

Baterie je velmi důležitou součástí elektrické koloběžky. Každá baterie vydrží určitý počet nabíjecích cyklů, správným chováním však můžeme využít její potenciál na maximum. Máme pro vás několik tipů, jak se o baterii správně starat:

  • Uchovávejte ji na místě s teplotou nad 0 stupňů.
  • Vždy používejte originální nabíječku uzpůsobenou vašemu typu baterie.
  • Hned po nabití nabíječku odpojte.
  • Než dáte baterii na nabíječku, počkejte, až vychladne po jízdě.
  • Nikdy nenechávejte baterii úplně vybít.
  • Nenechávejte baterii nenabitou moc dlouho, může začít oxidovat zevnitř.

Jestliže baterie na vaší koloběžce už dosloužila, nenechte se zlákat na výkonnější model a pořiďte si takový, který odpovídá parametrům vaší elektrické koloběžky.

Zazimování elektrické koloběžky

Chcete na zimu vyměnit elektrokoloběžku za jiný dopravní prostředek? Abyste s ní na jaře mohli opět vyjet, je třeba ji správně zazimovat. Měla by být uložená na suchém a chladném místě, nemělo by zde však mrznout. Baterie by měla být nabitá na 40–60 procent, stav nabití je dobré několikrát za zimu ověřit. Kola nahustěte na doporučenou hodnotu, rám koloběžky můžete ošetřit antikorozním přípravkem. Nikdy koloběžku nevystavujte extrémním teplotám a vlhkosti.

Teprve se ve světě elektrických koloběžek rozkoukáváte a chcete poradit s výběrem? Kontaktuje nás, společně najdeme, co hledáte.

Přečtěte si také

picture