Jak správně vybrat žíněnku? Sedco.cz

30+ let
zkušeností

Vše na našich
skladech

Expedice do 24 hodin od
objednávky

+420 582 360 422

Kdy můžu zavolat?Po - Čt7:00 - 16:007:00 - 13:30

sedcosport@sedco.cz

Jak správně vybrat žíněnku?

20.2.2023 Sedco.cz Rádce

Žíněnky mají v dnešní době již neodmyslitelné místo ve sportovním vybavení každé tělocvičny, posilovny nebo tréninkového studia. Pokud uvažujete nad koupí nových kusů, poradíme vám, na základě čeho vybírat.

Pro jaký sport bude žíněnka využívána

Mnoho z nás si pod pojmem žíněnka možná představí těžký, kožený obdélník, který chystal na plochu tělocvičny před hodinou tělesné výchovy. Doba naštěstí postoupila a dnes už je tak na trhu k dispozici velké množství žíněnek, ze kterého můžete vybírat. Než začnete vybírat tu novou, je třeba se nejdříve zamyslet, k jakému sportu bude využívána.

Žíněnky určené pro gymnastiku by správně měly být alespoň z jedné strany protiskluzové pro zajištění maximálního bezpečí při jejím užívání. Neopomínejte také adekvátní tloušťku žíněnky pro měkké dopady, které nebudou mít negativní vliv na zdraví sportovců. U akrobatické gymnastiky, parkouru a jiných aktivit s možností dopadů z velkých výšek doporučujeme zvolit žíněnky s opravdu silnou vrstvou polstrování. Pro bojové sporty a bojová umění je potřeba, aby hlavní funkcí žíněnky byla její protiskluzovost a také silnější polstrování pro trénink pádů. Žíněnky pro aerobik, jógu a domácí cvičení pak naopak vyžadují tenkost pro pohodlný trénink.

Po určení sportovní disciplíny tedy můžete zvolit správnou tloušťku a zamyslet se nad ideálním materiálem pro vás.

Správná tloušťka a materiál žíněnky

Jak již bylo zmíněno, tloušťka žíněnky má zásadní vliv na bezpečnost a zdraví uživatele, který na ní cvičí. U žíněnek určené pro dopady z velkých výšek nebo tvrdé pády by tloušťka jejich polstrování měla být 10 – 20 cm. Žíněnky pro běžné gymnastické cvičení jsou ideální v tloušťce 5cm – tento rozměr je považován za univerzální a tyto žíněnky tak můžete využít například i v tělocvičnách k všestrannému cvičení, případně pro domácí cvičení s dětmi. U žíněnek na jógu, aerobik a domácí cvičení pak stačí tloušťka do 2 cm.

Co se povrchového materiálu týče, vybírat můžete ze syntetické kůže, PVC nebo Plawilu. U volby materiálu pro vás bude rozhodující zpravidla jejich cena, myslete však také na jejich životnost – žíněnka bývá často dlouhodobou investicí, která vám při správném zacházení vydrží několik let. Vnitřek žíněnek je zpravidla tvořen vyztuženou pěnou.

Nezapomínejte na údržbu

Aby vám žíněnka vydržela co nejdéle a pohyb na ní byl maximálně bezpečný, je potřeba o ni správně pečovat. Stačí však dodržovat několik velice jednoduchých pravidel.

Na žíněnku nikdy nevstupujte v obuvi, která by mohla porušit její povrch (tretry, kopačky, podpatky apod.), zabráníte tak vzniku děr. Pokud sport přímo nevyžaduje obuv, doporučuje se na žíněnce cvičit ideálně zcela naboso. Pot, prach a další nečistoty se na žíněnku dostávají v průběhu jejího každého používání. Nezapomínejte ji tak pravidelně čistit. Stačit bude teplá voda, případně dezinfekce speciálně určená pro tento typ povrchů. Nezapomínejte také na adekvátní skladování – žíněnku nikdy nenechávejte přeloženou či zlomenou, aby nedocházelo k poškození vnitřního vyztužení. V takovém poškozeném místě by mohlo dojít k ohrožení zdraví sportovců.

Doufáme, že vám tento výčet pomohl při rozhodování a pokud byste si přeci jen nebyli s výběrem jisti, neváhejte se na nás obrátit. Náš tým odborníků vám rád a ochotně poradí!

Přečtěte si také

picture