Jak vybrat eliptical (eliptický trenažér)? Sedco.cz

30+ let
zkušeností

Vše na našich
skladech

Expedice do 24 hodin od
objednávky

+420 582 360 422

Kdy můžu zavolat?Po - Čt7:00 - 16:007:00 - 13:30

sedcosport@sedco.cz

Jak vybrat eliptical?

8.3.2022 Sedco.cz Rádce

Eliptical neboli eliptický trenažér (známý též jako crossový trenažer či crosstrainer) patří mezi nejoblíbenější fitness pomůcky pro domácí i profesionální cvičení. Není se čemu divit – eliptical může při správném použití nahradit běžecký trenažer, rotoped i stepper a navíc u něj mnohem méně namáháte klouby. Dnes se podíváme na to, co vzít při výběru elipticalu v potaz, aby vám tato cvičební pomůcka sloužila co nejlépe.

Parametry, které je třeba zvážit

Před samotnou koupí je důležité vzít v potaz nejen vaše finanční možnosti, ale také další náležitosti, zejména: kdo a jak často bude na eliptickém trenažéru cvičit, jaká je jeho výška a hmotnost a zda na něm bude trénovat pouze jediná osoba či celá rodina.

Při výběru trenažéru je pak zapotřebí si všímat následujících parametrů: hmotnost setrvačníku, brzdný systém, zátěž, délka kroku a nosnost. Pojďme si tyto parametry blíže rozebrat.

Hmotnost setrvačníku elepticalu

Obecně platí, že čím těžší setrvačník, tím plynulejší a hladší samotný chod elipticalu a tím větší možnosti pro přidávání zátěže. V naší nabídce najdete pouze kvalitní trenažéry, které mají 5 kg setrvačníky, což vám poskytne dostatečný manévrovací prostor pro přidávání zátěže i hladký chod.

Brzdný systém

Zapomeňte na levné páskové brzdné systémy a vsaďte raději na kvalitní magnetický brzdný systém s dlouhou životností, který vám v našich strojích nabízíme. Tento brzdný systém se vyznačuje tím, že u něj nevzniká mechanický odpor. Díky tomu také zajišťuje velice tichý chod stroje.

Stupně zátěže

Elipticaly jsou buď manuálně, nebo elektronicky ovládané a liší se nabízenými stupni zátěže (většinou 1–8 stupňů). U našich elipticalů máte na výběr z osmi stupňů, přičemž platí, že čím více stupňů, tím lépe se trenažér přizpůsobí každé osobě, která jej používá.

Délka kroku

Pravděpodobně nejdůležitějším faktorem při výběru elipticalu by pro vás měla být délka kroku, jelikož právě samotný pohyb na trenažéru je pro vás klíčový. Při výběru berte v potaz svou výšku, váhu a délku rukou i nohou. Každý člověk je jiný a má tedy i jinou biomechaniku pohybu těla. Pokud si nejste jistí, je vždy lepší poradit se před koupí s odborníkem.

Obecně ovšem platí, že při výběru byste měli volit co nejdelší a zároveň co nejnižší krok, přičemž délka kroku by měla být minimálně 35 cm. V případě, že hledáte trenažér pro celou rodinu, je vhodné zvolit takový, který má setrvačník v přední části, čímž dosáhnete nižšího a delšího kroku. Díky tomu je vhodný i pro starší osoby, jelikož mnohem méně namáháte vaziva kolenních kloubů.

Nosnost elipticalu

Poslední parametr, který je potřeba brát v úvahu, je nosnost trenažéru. V naší nabídce najdete elipticaly do nosnosti 100 kg, což vám dává dostatečně velký rozptyl pro celou rodinu. Samozřejmě je třeba počítat s hmotností nejtěžší osoby a přidat k ní rezervu, aby eliptical vydržel každou zátěž a nesnížila se jeho životnost.

Nyní tedy víte, co brát při výběru crossového trenažéru v potaz. A pokud si stále nejste jistí a potřebujete poradit, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám se vším poradíme a pomůžeme vám vybrat eliptical přímo pro vás.

Přejít na výběr eliptického trenažéru

Přečtěte si také

picture