Na čem záleží při výběru dětských bobů? Sedco.cz

30+ let
zkušeností

Vše na našich
skladech

Expedice do 24 hodin od
objednávky

+420 582 360 422

Kdy můžu zavolat?Po - Čt7:00 - 16:007:00 - 13:30

sedcosport@sedco.cz

Na čem záleží při výběru dětských bobů?

6.1.2023 Sedco.cz Rádce

Zimní radovánky jsou v plném proudu a ani vy nechcete se svými ratolestmi zůstat pozadu a poohlížíte se po kvalitních bobech, na kterých by mohly vaše děti sjíždět místní zasněžené kopečky a svahy? Přestože se může zdát, že u výběru správných bobů není moc nad čím dumat – však jde jen kus plastu opatřený brzdami, opak je pravdou.

Boby by měly přinejmenším splňovat základní bezpečnostní parametry, abyste mohli děti s klidným svědomím vypustit na kopec a vědět, že pokud se vyklopí, může za to spíše jejich nešikovnost, než špatný či nekvalitní design bobů.

Základní parametry: délka a nosnost bobů

Jedním z hlavních parametrů je samozřejmě délka bobů. Pro malé děti není dobré kupovat zbytečně velké boby, které by pro ně byly příliš těžké a mohly by se ukázat i jako nebezpečné. Dítě by se mělo být schopné zapřít v bobech nohama, a ne pouze sedět na sedátku a nechat se vézt. Není tedy vhodné spoléhat na to, že dítě do bobů časem doroste. Jednak vám boby stejně déle, než pár sezón stejně nevydrží a za druhé dítě zbytečně vystavujete riziku.

Při výběru bobů byste měli brát ohled také na jejich nosnost – většina bobů má nosnost kolem 50 kg, některé modely bobů jsou uzpůsobeny tomu, aby se na ně pohodlně vešly i dvě děti, takže je u nich nosnost daleko vyšší. Pro ty nejmenší děti vybírejte boby s nosností maximálně do 20 kg. Pokud je vaše dítě ještě příliš malé, aby na bobech jezdilo samo, a vy tudíž budete jezdit s ním, vsaďte na kvalitní modely, které unesou i váhu dospělého člověka. Případně také můžete jako alternativu zvážit pořízení sáněk, které jsou výrazně odolnější.

Brzdy, volant nebo rukojeti?

V neposlední řadě se také podívejte na příslušenství, které je k bobům nabízeno – tím nemyslíme pouze brzdy, které dítě využije i při zatáčení, či tažný pruh na tahání bobů do kopce, ale třeba také funkční volant, který je u dětí velmi populární. Pomocí volantu může dítko boby snadno ovládat. Mějte pouze na paměti, že boby s volantem se doporučují pro děti od tří let věku. Na bobech jsou také často k vidění postranní rukojeti, které umožní dítěti bez problémů zastavit.

Ať už nakonec zvolíte jakýkoliv model, nabídka na trhu je vskutku pestrá – můžete například svému dítěti pořídit stylové boby v provedení jeho oblíbeného akčního filmu nebo boby se všemožnými vychytávkami, díky nimž na místním kopci skutečně zazáří. Každopádně platí, že byste měli dítě před samotným vypuštěním na svah poučit o zásadách bezpečné jízdy, aby neohrozilo sebe ani ostatní. Přejeme plno zábavy při zimních radovánkách a pokud potřebujete s výběrem bobů poradit, neváhejte se na nás obrátit.

Přečtěte si také

picture