Co brát v potaz při výběru balanční podložky? Sedco.cz

30+ let
zkušeností

Vše na našich
skladech

Expedice do 24 hodin od
objednávky

+420 582 360 422

Kdy můžu zavolat?Po - Čt7:00 - 16:007:00 - 13:30

sedcosport@sedco.cz

Co brát v potaz při výběru balanční podložky?

9.12.2022 Sedco.cz Rádce

Chcete si vylepšit fyzičku, balanc a koordinaci? Dobrá rovnováha a silné svaly vám přijdou vhod i v každodenním životě a můžou vás uchránit před nepříjemným úrazem. Balanční podložky jsou v tomto ohledu skvělým pomocníkem, protože na nich můžete balanc a koordinaci aktivně trénovat i doma.

Výhodou také je, že pro cvičení na balanční podložce nepotřebujete znát žádné složité cviky, stačí vám základy, které dávno znáte z tělocviku. Dnes se podíváme na to, na co se při výběru balanční podložky zaměřit, aby vám tato pomůcka vyhovovala a splňovala vaše požadavky na účinné cvičení.

Kdo a kde?

Nejprve si ujasněte, kdo bude na balanční podložce primárně cvičit, podle čehož následně zvolíte požadovanou nosnost podložky – v případě, že bude podložka sloužit zejména vašim potřebám, orientujte se podle vlastní váhy. Pokud však budou na podložce cvičit také ostatní členové rodiny, raději vsaďte na balanční podložku s vyšší nosností, která přece jen více vydrží.

Dalším faktorem je velikost podložky – pokud hodláte trénovat rovnováhu v bytě, kde nemáte příliš prostoru ke cvičení, postačí vám menší podložka, která se navíc bude díky nižší hmotnosti jednodušeji přenášet. Pokud naopak vybavujete domácí posilovnu a chcete na podložce cvičit náročnější cviky, pak zvolte větší velikost.

Typy balančních podložek

Existuje celá řada druhů balančních podložek. Obecně si však můžete vybrat ze tří typů. Prvním z nich je celogumová balanční podložka, která má menší průměr a je zpravidla opatřena masážními výstupky. Můžete ji nafouknout dle potřeby a měnit tak náročnost cviků. Podložky mohou být buď rovné – ty jsou vhodné k delšímu sezení na kancelářské židli – nebo vyklenuté, jenž slouží k aktivnímu cvičení. Tyto podložky jsou lehčí a menší, tudíž můžete cvičit i na dvou zároveň.

Dalším druhem jsou klasické balanční podložky s plochou základnou, na kterých můžete trénovat širší škálu cviků, jelikož je možné tuto podložku položit na zem buď plochou, nebo vypouklou stranou. V případě, že podložku položíte na podlahu naplocho, máte ji pevně ukotvenou na zemi a zároveň máte pod chodidly nerovný povrch k cvičení rovnováhy. S podložkou otočenou zaoblenou stranou dolů pak získáte velice nestabilní pomůcku k účinnému, byť náročnějšímu balančnímu tréninku. Takto otočená podložka se mimo jiné využívá k efektivnímu zlepšení stability ramen za pomocí kliků.

Na výběr máte také pevnou balanční desku, která má podobu plastového disku s vyklenutou spodní stranou. Funguje na stejném principu jako nafukovací podložky, je nicméně těžší udržet na balanční desce rovnováhu, protože povrch desky je tvrdý a nepoddajný. Díky balančním deskám se nicméně rychleji naučíte držet rovnováhu a zrychlíte své reflexy. Výhodou těchto desek je také poměrně nízká pořizovací cena.

K nafukovacím podložkám dodáváme pumpičku k nafouknutí; některé podložky jsou také opatřeny praktickými madly, díky nimž můžete zapojit do cvičení i ruce a ramena. Jde tak o skvělou pomůcku k procvičení celého těla. Tak hurá do cvičení! A pokud si nejste jisti s výběrem, obraťte se na nás. Rádi vám poradíme.

Přečtěte si také

picture