Jak vybrat kettlebell? Jaké jsou největší chyby při výběru kettlebellu? Sedco.cz

30+ let
zkušeností

Vše na našich
skladech

Expedice do 24 hodin od
objednávky

+420 582 360 422

Kdy můžu zavolat?Po - Čt7:00 - 16:007:00 - 13:30

sedcosport@sedco.cz

Jak vybrat kettlebell? Jaké jsou největší chyby při výběru kettlebellu?

22.12.2021 Sedco.cz Rádce

Kettlebell neboli bulina je koule s plochým dnem a uchem nebo madlem, jejíž vznik se pojí s ruskou armádou 18. století. Jde o pomůcku ke cvičení, která jednoduše pozvedne úroveň vašeho silového tréninku. V dnešní době se jedná o běžné a oblíbené vybavení profesionálních i domácích posiloven. I když všechny kettlebelly vypadají podobně, jsou mezi nimi velké rozdíly. Poradíme vám, na co si dát pozor, pokud si zrovna vybíráte kulatého parťáka na cvičení a nechcete šlápnout vedle.

Chyba č. 1: nekvalitní provedení

Jde o těžkou kouli s držadlem, na její výrobě nic není, proč jsou tedy v jejich cenách takové rozdíly, řeknete si… a sáhnete po nejlevnější variantě. I když ani tady neplatí, že nejdražší se rovná nejkvalitnější, je ale třeba zkontrolovat provedení. Například plastové kettlebelly plněné cementem často praskají, volte proto raději ocelovou variantu.

Zaměřte se při výběru na povrchovou úpravu se strukturou. Jen tak vám nebude kettlebell při cvičení nepříjemně podkluzovat a ujíždět. Zkontrolujte také jeho základnu: měla by být rovná a hladká, aby vám nepoškrábala podlahu a bulina stála při cvičení pevně. Samozřejmostí by mělo být dokonalé vyvážení, jehož absence vám může přinést v lepším případě bolest svalů na namáhanější polovině těla.

Chyba č. 2: nevhodné madlo

Celou váhu kettlebellu při cvičení držíte uchem nebo madlem. Je proto důležité, aby vám přesně padlo do ruky, neprokluzovalo nebo nedřelo. I když lesklá madla vypadají krásně, jejich hladký povrch značí, že vám mohou ze zpocené ruky lehce vyklouznout. A určitě nechcete, aby vám 8 nebo 12 kilo se vší parádou spadlo na nohu, hlavu, hrudník nebo novou podlahu. Mohlo by se zdát, že řešení nabízí pogumování, ani to však není ideální, může totiž dřít a tlačit do dlaní. Pozor si dejte i na nevhodně umístěné místo sváru nebo přílišnou šířku madla.

Chyba číslo 3: špatná váha kettlebellu

Za poslední chybu, která se při výběru tohoto typu činky nejčastěji objevuje, nemohou výrobci, ale samotní zákazníci. Často totiž volí kettlebell, který svou hmotností neodpovídá zkušenosti a kondici majitele. Zvolíte-li příliš lehký kettlebell, nic se nestane, maximálně nedosáhnete požadovaných výsledků a brzy budete muset kupovat nový. Větší problém nastává, pokud si koupíte příliš těžký kettlebell. Cvičení s ním vám totiž může ublížit. Častým omylem je myšlenka, že kettlebell má být tak těžký jako činky nebo závaží, se kterým cvičíte v posilovně. To ale neplatí, kettlebell je jinak rozložený a zdá se těžší než činky o podobné váze.

Začněte zlehka, abyste se vyhnuli zranění a rychlému vyhoření, a postupně přidávejte. Ideální je dostat se na váhu, která vás lehce potrápí, ale dokážete s ní bez větších problémů pět až deset opakování obvyklých cviků, aniž byste se vyčerpali.

Pořád váháte s výběrem? Kontaktuje nás nebo navštivte naši kamennou prodejnu. Rádi vám pomůžeme najít kvalitní kettlebell odpovídající vaší kondici i cílům, kterých chcete dosáhnout.

Přejít na kettlebelly

Přečtěte si také

picture