Jak vybrat správnou karimatku? Sedco.cz

30+ let
zkušeností

Vše na našich
skladech

Expedice do 24 hodin od
objednávky

+420 582 360 422

Kdy můžu zavolat?Po - Čt7:00 - 16:007:00 - 13:30

sedcosport@sedco.cz

Jak vybrat správnou karimatku?

25.9.2023 Sedco.cz Zajímavosti

Karimatka je nepostradatelným společníkem outdoorových nadšenců i milovníků jógy. Dnes se ale zaměříme na karimatky určené do přírody a na to, jak si vybrat tu správnou? Podíváme na několik klíčových faktorů, které byste měli zvážit, abyste i v přírodě zažili pohodlný a bezstarostný spánek.

Typy karimatek

Karimatky primárně využíváme k izolaci od studené země a vyrovnání povrchu při spaní ve stanu nebo pod širákem. Mohou vám ale posloužit i jako pohodlné místo k odpočinku na pikniku, na pláži nebo na festivalech. Když se rozhodnete pro koupi karimatky, měli byste zvážit několik faktorů. V prvé řadě si rozmyslete, jak chcete karimatku využívat, nakolik je pro vás klíčová tepelná izolace. Dále zvažte vhodné rozměry, hmotnost a skladnost.

Na základě toho si vyberete z několika typů:

Alumatky

Alumatky jsou lehké a odolné, ideální pro turisty-minimalisty. Jednoduše je sbalíte do role. Většinou nemají vysokou tepelnou izolaci.

Pěnové karimatky

Pěnové karimatky jsou cenově dostupné a poskytují solidní izolaci. Na kamenitém tvrdém povrchu vám ale neposkytnou potřebný komfort.

Samonafukovací karimatky

Samonafukovací karimatky jsou pohodlné a rychle připravené k použití. Mají dobrou tepelnou izolaci a srovnají i větší nerovnosti.

Nafukovací karimatky

Nafukovací karimatky nabízejí vysoký komfort a dobrou izolaci. Jsou však náchylné k prasknutí a vyžadují čerpadlo nebo ústní nafukování.

Nafukovací matrace

Nafukovací matrace jsou luxusní volbou pro kempování. Jsou pohodlné a poskytují vynikající izolaci, ale jsou těžší a větší.

Tepelná izolace

R-value je měřítko, které udává tepelnou izolaci karimatky. Čím vyšší R-value, tím lépe bude karimatka izolovat od chladu, který jde od země. Pro zimní kempování je ideální vybrat karimatku s  R-value R5 a více, zatímco pro letní výlety bude stačit R1-R2.

Rozměry a hmotnost karimatek

Karimatku byste vždycky měli vybírat tak, abyste se na ni vešli. Řiďte se tedy především výškou. Pokud plánujete dlouhé výpravy a výlety budete řešit také hmotnost a skladnost karimatky. Lehké pěnové karimatky jsou většinou méně skladné. Samonafukovací modely bývají zase těžší. Nejméně místa zaberou nafukovací karimatky, které jsou zároveň lehké. Nafukovací matrace pak z hlediska objemu a váhy doporučujeme spíše při kempování s autem či karavanem.

U nás najdete karimatky, které vám zajistí pohodlí ať už vyrazíte na hudební festival, trek do hor nebo pouť do Santiaga. Pokud potřebujete k výběru karimatky nějaké další tipy, ozvěte se nám. Rádi vám poradíme.

 

Přejít na karimatky

picture