Jak vybrat koloběžku pro dítě? Sedco.cz

30+ let
zkušeností

Vše na našich
skladech

Expedice do 24 hodin od
objednávky

+420 582 360 422

Kdy můžu zavolat?Po - Čt7:00 - 16:007:00 - 13:30

sedcosport@sedco.cz

Jak vybrat koloběžku pro dítě?

27.4.2022 Sedco.cz

Koloběžka pro dítě v sobě snoubí zábavnou hračku a zároveň praktický dopravní prostředek, díky němuž se naučí rovnováze, opatrnosti i požitku z rychlé jízdy. Na trhu najdete nepřeberné množství druhů, které se hodí pro různé účely a samozřejmě i věk dítěte. V dnešním článku se podíváme na to, co vzít při výběru dětské koloběžky v potaz, aby se na ní vaše dítě mohlo prohánět co možná nejdéle.

Investice, která se vyplatí

Ač se vám může zdát, že do koloběžky pro vaše dítě není potřeba příliš investovat, jelikož z ní stejně brzy vyroste, opak je pravdou. Většina koloběžek (kromě těch úplně nejmenších) je navrhnuta tak, aby mohla růst společně s vaším dítětem. Cena koloběžky se zpravidla odvíjí od celkové váhy, odolnosti, univerzálnosti a bezpečnosti koloběžky. Jde tedy o oblasti, které by pro vás měly být při výběru klíčové.

Výběr koloběžky podle terénu

Nyní stojíte před otázkou, na jakém terénu bude vaše dítě nejčastěji jezdit. Bydlíte v bytě? Pak se bude jednat pravděpodobně o asfalt, beton, chodníky a cestičky v parku. V takovém případě si vystačíte s menší skládací koloběžkou. Vyrážíte často na výlety, na kterých si musí koloběžka poradit se členitějšími terény? Zvolte offroadovější variantu a vsaďte na větší koloběžky s nafukovacími koly, které hravě zvládnou jízdu po trávě, polních cestách, štěrku nebo hůře udržovaných cestách.

Oba typy koloběžky mají co do sebe. Skládací koloběžka je velmi lehká, snadno se přenáší a uschovává a je cenově příznivější než jiné varianty. Navíc na nich mohou drandit i opravdu malé děti. Na druhou stranu jsou ale tyto koloběžky citlivější na nerovnost povrchů a nehodí se na zámkovou dlažbu. Díky malým kolečkům se pak na nich děti rychleji unaví (což můžete jako rodič brát jako výhodu i nevýhodu).

Koloběžky s nafukovacími koly zvládnou i náročnější terén, navíc je můžete obohatit o stylové a funkční doplňky, jako jsou světla, reflexní prvky nebo třeba košík. Jízda na takovýchto koloběžkách je velmi pohodlná a výrazně méně namáhavá. Díky těmto vlastnostem se ale jedná o cenově nákladnější variantu, kvůli své váze se také hůře přenášejí i skladují.

Vybírejte koloběžku na míru dítěti

Přirozeně je při výběru také zapotřebí zohlednit celkovou tělesnou konstituci vašeho dítě nejen v současnosti, ale také do budoucna. Díky tomu se vyvarujete každoročnímu nákupu nové koloběžky.

Základní pravidlo tedy zní: vybírejte pouze modely s nastavitelnými řídítky. Malé děti do 85 cm by měly začínat na skládací koloběžce, větší modely pak zvládnou až děti starší čtyř let. Jakmile pak dítě přesáhne 140 cm, můžete jim vybírat i mezi koloběžkami pro dospělé. Obecně však platí, že dětské koloběžky by neměly přesáhnout 20 cm v průměru. Celková váha by pak neměla přesáhnout 7 kilogramů, aby se s ní dítěti dobře operovalo a zároveň abyste ji vy snadno unesli, až se na ní dítě unaví.

Nyní už stačí vybrat si koloběžku přesně podle vašich požadavků i přání dítěte. Přejeme šťastnou ruku při výběru a mnoho naježděných kilometrů!

Přejít na výběr koloběžek

picture