Jak cvičit na trampolíně? Sedco.cz

30+ let
zkušeností

Vše na našich
skladech

Expedice do 24 hodin od
objednávky

+420 582 360 422

Kdy můžu zavolat?Po - Čt7:00 - 16:007:00 - 13:30

sedcosport@sedco.cz

Jak cvičit na trampolíně?

16.9.2022 Sedco.cz

Cvičení na trampolíně v poslední době nabralo na značné popularitě – už dávno nepatří jen na zahrady a do dětských center jako pobavení ratolestí, své pevné místo má i v domácích a profesionálních posilovnách v podobě malých trampolínek.

Není divu – cvičení na trampolíně je zábavné, snadné a velmi efektivní. Balanc, o který se na trampolíně neustále pokoušíte, výborně zpevní celé vaše tělo. Předtím, než se pustíte do cvičení doma, zajděte si na lekci jumpingu ve fitness centru, ať víte, jak správně provádět jednotlivé cviky, abyste si neublížili. Souhrn základních pravidel a cviků vám přinášíme i v tomto článku.

Nepodceňte rozcvičku

Jako před každým cvičením, i zde je třeba nezapomínat na správnou rozcvičku. Ta na trampolíně probíhá formou hlubokého dýchání a pomalého pohupování. Často si právě při rozcvičce uvědomíte, jak náročné je na ní vůbec udržet rovnováhu. Protáhněte si záda a ruce a s jumpingem začněte až když jste řádně rozehřátí.

Osvojte si základní cviky

Cviků, které můžete na trampolíně provádět, je celá řada. Můžete například běhat, poskakovat na místě, přenášet váhu z jedné nohy na druhou, provádět tzv. twistování, zakopávání, skákání snožmo atd. Je třeba si však nejprve osvojit základní postoj a odraz, jehož tempo následně můžete měnit v závislosti na prováděném cviku. U všech cviků je důležité mít vždy rovná záda, zatažené břicho a ramena od sebe.

Nejjednodušším a zároveň zcela klíčovým cvikem je základní odraz, ze kterého budete pokračovat do dalších cviků. Postavte se na trampolínu s nohama zhruba patnáct centimetrů od sebe, pokrčte paže a lokty držte u těla. Kolena mírně pokrčte a lehce vyskočte.

Dalším cvikem je skákání snožmo – obvykle se jím začíná, případně tento cvik slouží jako přechod k dalšímu cviku. Skákat snožmo můžete v různém tempu, a proto má tento cvik více podob.

Běh na místě a lifting

U běhu na místě dejte ruce do pozice běžce a rozběhněte se na místě. Výhodou tohoto cviku je, že oproti běžnému běhání výrazně šetříte kolena a další klouby. Během na trampolíně posílíte celé tělo, jelikož neustálým balancováním vaše svaly pracují.

Lifting je podobný běhu na místě. Opět dejte ruce do pozice běžce, či si je založte v bok. Při tomto cviku nedošlapujte na paty, nýbrž pouze na špičky chodidel. Tento cvik je ideální pro vytvarování lýtek.

Twistování, vykopávání a přenášení váhy

Chcete posílit břišní partie? Pak je pro vás ideální tzv. twistování neboli rotace dolní části těla ze strany na stranu. Ruce při tomto cviku jdou buď na opačnou stranu než spodní část těla, je ale možné dát si je i v bok.

Dalším cvikem je vykopávání, když při poskakování na trampolíně střídavě vykopáváte levou a pravou nohu buď dopředu a dozadu, nebo do stran.

Výkop na trampolíně a tlesknutí pod nohou

Velmi oblíbeným cvikem je také přenášení váhy z nohy na nohu, jelikož je velmi jednoduchý. Prostě jen přenášejte váhu buď do stran nebo dopředu a dozadu. Jedna noha je vždy zatížená, druhá uvolněná. Tento cvik je skvělý pro zlepšení rovnováhy.

Závěr

Cvičení na trampolíně je výborná aktivita pro začínající i pokročilé fitness nadšence. Málo kdo ví, že trampolína a resp. cičení na trampolíně pomáhá spalovat tuky a vydávat energii obdobnou pomalému běhu či jízdě na kole.

Po konci cvičení byste pak vždy měli provést finální protažení. Podobá se úvodní rozcvičce – lehce poskakujte na trampolíně a zhluboka dýchejte. Jakmile se vám dostatečně zpomalí tep, můžete se pořádně protáhnout. Tím je váš dnešní trénink u konce a vy se už teď můžete těšit na další lekci.

Přejít na výběr trampolín

picture